maanantai 8. heinäkuuta 2013

Mh-testi Ruotsi

Viikko sitten kävimme parin päivän visiitin Subrén synnyin maassa Ruotsissa. Ohjelmassa on shoppailun lisäksi kesän Mog Ur´s tapaaminen MH-testin muodossa. Suben kasvattaja Eva oli järjestänyt kasvateilleen MH-testin ihanaan paikkaan lähelle Tukholmaa.

Perillä Ruotsissa olimme lauantai-iltana ja onnellisesti päätimme ajaa yöksi kilpailupaikalle meinaan ennakko odotuksista poiketen sinne ajoikin pari tuntia noin 30min sijaan, ja tästä kiitos kuului ihanalle navigaattorillemme, joka tahtoi mennä kisapaikalle meriteitse Suomen kautta. Kolmen kerran Tukholma keskustan ympäri pyörimisen jälkeen päätimme lähteä ajamaan vähän oman pään mukaan tulkiten Evan antamia ajo-ohjeita. Liikenneympyröitä bongattiin enemmän kun ohjeessa oli, samoin ratsastuskouluja osui matkan varrelle monia, mutta lopulta hyvällä tuurilla löysimme koepaikalle. Paikka oli upea paikallisen koirakerhon tila, jossa oli todella iso agilitykenttä, 5  pk kenttää, iso peltokenttä (noutajat harjoittelivat omia juttujaan siellä ainakin koepäivänä) ja kaikki hienosti ajettuna lyhyeen nurmeen. Kyllä kävi vähän kateeksi ja Suomen Ojankokin on aika pieni ja mitään sanomaton tuon paikan rinnalla. Paikalla oli myös koirakahvila, joka on auki viikonloppuisin ja iltaisin, sinne tuli ihan ihmisiä koirineen nauttimaan kesäpäivästä sen kummemmin treenaamatta. 

Sub oli ensimmäinen testattava koira ja hieman jännitti kielitaitoni riittävyys kaiken muun sähläyksen lisäksi. Tuomarit olivat oikein mukavia, ja jaksoivat selittää pitkän kaavan mukaan asiat hitaasti ja selvästi, joten selvittin testistä kunnialla läpi.

MH-kuvaus Mog Ur´s Mrs Snabb, tasan 18kk

1a. Kontakti tervehtiminen: 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b Kontakti yhteistyö. 3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta
1c  Kontakti Käsittely: 3 Hyväksyy käsittelyn

2a Leikki 1 leikkihalu: 5Aloittaa erittäin nopeasti ja on hyvin aktiivinen
2b. Leikki 1 tarttuminen 4 Tarttuu heti koko suulla
2c.Leikki 1 Puruote ja taisteluhalu 4 Tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan kunnes TO irroittaa

3a. Takaa-ajo 1kerta: 3 Aloittaa etenemisen hitaasti, lisää vauhtia, seuraa koko matkan saalista
3a. Takaa-ajo 2kerta: 4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyysaaliille

3b. Tarttuminen: 2 Ei tartu saaliiseen

4 Aktiviteettitaso: 4 Tarkkailevainen, toiminnot lisääntyy vähitellen
 - Kohta tehtiin pitkässä heinikossa, alkuun Sub syöpötteli heinää, sitten istahti hetkeksi viereen, sitten oli löytävinään pusikoista jotain, jonka jälkeen nuohosi puskaa läpi sen verran mitä remmi antoi periksi.

5a. Etäleikki kiinnostus: 3 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b. Etäleikki uhka/aggressio: 1Ei osoita uhkauseleitä
5c. Etäleikki uteliaisuus: 1Ei saavu avustajan luokse

5d. Etäleikki leikkihalu: 1 Ei osoita kiinnostusta
5e. Etäleikki yhteistyö: 1 Ei osoita kiinnostusta

-Subré lähti asenteella mitä hittoa siellä hypit, muristen ja haukkuen, mutta kun huomasi, että siellä on ihminen niin homma meni leikiksi. Ihmisen kanssa neiti ei ehtinyt leikkimään kun piti juosta mudi rallia kenttää ympäri. Ralliltaan ei meinannut antaa itseään edes kiinni, hihnassa käytiin sitten katsomassa avustajaa ja nyt Subrélla olisi aikaa ollut leikkiä lelullakin.

6a. Yllätys pelko: 5 Pakenee enemmän kun 5 metriä
6b.Yllätys puolustus/aggressio: 1 Ei osoita uhkauselkeitä

6c. Yllätys uteliaisuus: 2 Menee haalarin luokse kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa

6d. Yllätys jäljellejäävä pelko: 3. Pieni nopeuden vaihtelu ensimmäiselle ohituskerralla, Toisella ohituskerralla ei reaktiota.
6e. Yllätys jäljellejäävä kiinnotus. 1 ei osoita kiinnostusta haalariin

-Subré otti pyrähdyksen kun haalari repsahti, tuli sitten heti metrin päähän, mutta ei ollut oikeastaan enään niin kiinnostunut haalarista, että olisi tullut haistelemaan. Kutsusta sitten tuli viereeni ilman ongelmia. Ohi kävellessä hyppi hihaani ja yritti saada leikkimään, tylsää tälläinen, leikkiminen oli kivempaa. Ei osoittanut mitään kiinnostusta haalariin tai väistellyt haalaria, tuomarin mukaan se ei vaan ollut tarpeeksi mielenkiintoinen neidin mielestä.

7a. Ääniherkkyys pelko: 5 pakenee enemmän kuin 5 metriä
7b. Ääniherkkyys uteliaisuus: 1 Ei mene katsomaan määrajan puitteissa
- Subré tuli kutsuttaessa laitteen luokse, muttei ehtinyt tulla 15 sek puitteissa kun tyhmänä en heti alkanut kutsua sitä kun en kuullut tuomarien käskevän niin tehdä.

7c. Ääniherkkyys jäljellejäävä pelko 3 Pieni nopeuden vaihtelu kerran, pienenee toiselle ohituskerralle
7d. Ääniherkkyys jäljellejäävä kiinnostus 1. Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan



- Oletin ettei Subré olisi reakoinut oikeastaan ollenkaan räminälaitteeseen, koska noin peruselämässä se ei ääniin reakoi ja on ensimmäisenä tutkimassa äänen lähdettä. Kun laite oli katsottu läpi Subré aloitti jälleen loikka loikka leikitään leikin ja hyppelehti innoissaan ympärilläni räminä laitteesta kiinnostumatta.

8a. Aaveet puolustus/aggressio: 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauselkeitä
8b. Aaveet tarkkaavaisuus: 4 Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja
8c. Aaveet pelko: 3 On enimmikseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
8d. Aaveet uteliaisuus. 1 Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois

8e. Aaveet kontaktin otto aaveeseen: 1 Torjuu kontaktia

-Subré oli pääasiassa koko ajan edessäni ja murisi ja haukkui kummituksilla. 5m päässä kummitusten olleessa Subré siirtyi hieman taaemmas. Kun laskin hihnan kädestäni ja kävelin toisen kummituksen luokse, Sub jäi katsomaan hölmistyneenä paikoilleen. Tuli sitten möykäten perässä ja sitten heitti pentuvaihde päälle ja piti juoksennella meidän ympärillä näpsien kummitusta helmasta. Kun otin hihnasta kiinni Subré rauhoittui hauskan pidoltaan ja tuli tervehtimääm kummituksia ihan kunnolla.

9a. Leikki 2 leikkihalu: 4 aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

9b. Leikki 2 Tarttuminen: 4 Tarttuu heti koko suulla


10 Ampiminen 1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön

Subrélla oli oikein hauskaa, hieman meni homma leikkimiseksi niiltäkin osin, joissa ei ollut tarkoitus leikkiä. Tuomarin mukaan Subré on vielä aika pentumainen ja nuoruuden epävarma, mikä saa sen reakoimaan kaikkeen hyvin jyrkästi. Sub palautuu kuitenkin hyvin nopeasti, eikä sillä jää mikään pelko tai tunnetila päälle. Kun asia on nähnyt niin se on ok, sen turhia mukisematta. Neiti kiihtyy nollasta sataan sekunnissa, mutta myös saa laskettua itsensä sadasta nollaan sekunnissa.  Nyt Sub vaatii vielä jonkin verran minun suunnaltani rohkaisua, mutta se saa varmasti reilusti itsevarmuutta lisää iän myötä. Ominaisuuksiltaan mitä parhain harrastuskoira ja terveluonteinen hieno koiran alku, jolla todellakin riittää leikkihalua ja taistelutahtoa.

Näin jälkikäteen ajateltuna Subré oli ehkä vähän liian keskeneräinen MH-testiinkin. Kyllä neiti testistä hienosti selvisi ja Subrélla oli oikein kivaa kun niin moni ihminen tahtoi leikkiä sen kanssa. Subrélla on selvästi ollut kevät vähän oman paikan hakemista niin laumassa kun yhteiskunnassakin, jos koirasta niin voi sanoa. Ja se on vähän epävarma itsestään ja kaikesta muusta, tämä näkyi hyvin testissäkin. Mutta ihan subrémainen kuvaus tulos on, ensin tehdään ja sitten mietitään ja unohdetaan saman tien.

Nyt Subrélla on sitten Känd Mentalstatus ja siitä vielä leimatkin passissa. Saa nähdä saanko tuon jalostusjärjestelmään näkymään, kunhan nyt saisin aikaiseksi rekisteröidä Subrén Suomeen.






Ei kommentteja: